Henry Heerup, f. Christensen (04.11.1907 - 30.05.1993)
Dansk maler og skulptør.
Henry Heerups kunst er kendt af mange danskere. Han havde en bred appel, som han var stolt af: ”Jeg vil nødig lyde indbildsk, men der er noget om, at jeg er folkelig. På den måde, at jeg er forståelig. Folk elsker, at de ligesom kan støtte sig til noget.”
Heerup havde da også en helt unik evne til at finde fællesmenneskelige motiver, hvor han bl.a. skildrede dagligdags begivenheder, men hvor også fantasien har fået lov at råde. Han formåede at omsætte livets store emner til et forståeligt og genkendeligt billedunivers med brug af let fattelige symboler som fx kors, cykel, nisse, hjul, hjerte, fugl og regnbue.
Især nissen, der, som selvsymbol, fortæller noget om Heerups selvopfattelse. På trods af den spidse hue, er der ikke tale om en drilsk julenisse, men snarere om en naturens kispusmager- en pan – som dem fra eventyrene, der driver gæk med menneskene og roder bod igen for, som tolk mellem menneske og natur, at genskabe livsbalancen.
Allerede som dreng skinnede Heerups talent igennem hans lyst til at male og tegne. Han kom i lære som stenhugger, skiltemaler, litograf og var elev på private kunstskoler, inden han i 1927 blev optaget på Kunstakademiet. Her var han elev sammen med bl.a. Richard Mortensen og Ejler Bille, hvis venskab han nød godt af hele livet. Den alsidige læretid kom ham til gavn senere i livet, hvor han foruden at male og tegne også beskæftigede sig med skulpturer. Markante er ’skraldemodellerne’, som Heerup selv benævnte dem, hvor alle hånde kassable materialer er sammensat.
Den folkelige popularitet, som Henry Heerup nød, blev suppleret med en høj faglig og kunstnerisk anerkendelse. En del af hans enorme produktion kan i dag ses på det museum, der bærer hans navn, og er beliggende i Rødovre, hvor Heerup boede de seneste år af sit liv. Han malede sit sidste billede i 1989.