HISTORIE OG RESSORT:
Frederiksberg Hospital fik fra 1876 så småt professionaliseret sygeplejen, da man ansatte søster Victoria Jensen fra Den Danske Diakonissestiftelse til at uddanne sygeplejersker til erstatning for de hidtidige gangkoner på hospitalet. Oplæringen af sygeplejeelever fortsatte på det nye hospital på Nordre Fasanvej, men først pr. 1. oktober 1920 får Frederiksberg Hospitals Sygeplejeskole (også kaldet Elevskolen på Frederiksberg Hospital eller Sygeplejeskolen på Frederiksberg Hospital) formel status med en formentlig af Dansk Sygeplejeråd godkendt uddannelsesplan og eksamen. Dansk Sygeplejeråd havde i de forudgående år flere gange opfordret hospitalet til at indføre en teoretisk undervisning, da hospitalet på dette tidspunkt var det eneste større hospital i hovedstaden uden teoretisk uddannelse af sygeplejeeleverne.
Pr. 1. maj 1920 tiltrådte forstanderinde for sygeplejen ved Frederiksberg Hospital, Thyra Larsen (født 1876 - dødsår ikke kendt), som i årene 1906-1919 havde arbejdet som forstanderinde ved London Hospital. Hun påbegyndte en obligatorisk, teoretisk undervisning for sygeplejeeleverne herunder inddeling af de ældre elever i tre klasser. Desuden blev der etableret en turnusordning for eleverne på hospitalets forskellige afdelinger. Der var elevoptag løbende året rundt, fortrinsvis forår og efterår.
I 1933 blev der ved lov af 26. april 1933 indført statsautorisation af sygeplejersker. I 1936 etablerede man ved Frederiksberg Hospitals Sygeplejeskole en egentlig forskole for eleverne af 5 ugers varighed med årlige optag 1. marts og 1. september og herefter den efterfølgende 3-årige uddannelse, opdelt i 6 semestre. Uddannelsesplanen blev godkendt af Frederiksberg Kommunalbestyrelse d. 25. maj 1936 og af Sundhedsstyrelsen d. 26. juni 1936.
I 1956 blev sygeplejeuddannelsen standardiseret landet over med lov af 25. maj 1956 om sygeplejersker og med virkning for Frederiksberg Hospitals sygeplejeskole pr. 1. oktober 1958. Skolen havde to årlige optag, 1. april og 1. oktober. Adgangskravet var en mellemskoleeksamen (senere afløst af krav om real-, HF- og studenter-eksamen).
Uddannelsen bestod af en forskole og et forkursus på i alt 5 måneder og herefter en 3-årig uddannelse. I medfør af loven oprettedes desuden Skole-rådet for Sygeplejeskolen ved Frederiksberg Hospital, der fungerede fra 1957 til formentlig 1992. Skolerådet, hvor forstanderinden var født medlem, havde til opgave at fungere rådgivende i forhold til sygeplejeuddannelsen, lærerpersonalet økonomi mv. Sygeplejeeleverne opnåede repræsentation i Skolerådet i 1969. På martsholdet 1971 blev den første mandlige sygeplejeelev optaget på skolen.
Sygeplejeuddannelsen blev grundlæggende reformeret i 1990 (jf. bekendtgørelse om sygeplejersker af 2. marts 1990), hvor den blev omdannet til et egentlig studium. Samtidig etableredes kandidat-og ph.h.-uddannelse i sygepleje.
Sideløbende med Sygeplejeskolen ved Frederiksberg Hospital har også Diakonissestiftelsen drevet sygeplejeskole. Uddannelsen ved Diakonissestiftelsen har foruden den praktiske oplæring i sygepleje haft teoretisk indhold siden 1879. Fra 1910 blev oplæringen drevet som en egentlig uddannelse i sygepleje. Skolen lukkede i 1987, fordi Diakonissestiftelsens hospital blev lukket.
I 1992 indgik Frederiksberg Kommune og Diakonissestiftelsen en aftale vedrørende udnyttelse af lokalerne på Diakonissestiftelsen. Som en del af aftalen blev sundhedsuddannelserne på Frederiksberg samlet på Diakonissestiftelsen, herunder også Frederiksberg Hospitals Sygeplejeskole. Frederiksberg Hospitals Sygeplejeskole blev derfor nedlagt pr. 1. april 1992.
Diakonissestiftelsens skole er i dag fortsat en del af Diakonissestiftelsen under navnet UC Diakonissestiftelsen Sygeplejerskeuddannelsen.