Citat fra denstoredanske.dk:
Jordbonitering, vurdering af en jordbunds dyrkningsmæssige værdi. Der har i mange lande været gennemført boniteringer, hvori fastsættelsen af jordens dyrkningsværdi har indgået som beskatningsgrundlag.
I Danmark blev den første landsdækkende jordboniteringudført i forbindelse med Christian 5.s matrikel eller 1688-matriklen. Jorderne opdeltes i god, middelmådig og slet (ond) sædejord, og deres værdi blev opgjort i tønderhartkorn.
Behovet for en ny landsdækkende bonitering blev påtrængende i begyndelsen af 1800-t., idet 1688-matriklen ikke var blevet vedligeholdt. Det blev derfor besluttet at foretage en komplet og detaljeret opmåling af landet, udarbejde matrikelkort i skala 1:4000 samt foretage en bonitering af jorderne efter deres indvortes Godhed og naturlige Beskaffenhed.
Danmarks bedste jord tildeltes takst 24, og alle andre jorde skulle sættes i forhold til denne, dvs. at en jord med takst 12 gav halvt udbytte. Danmarks bedste jord blev fundet på selvejer Niels Nielausens tofte i Karlslunde i Roskilde Amt, og dens sammensætning beskrives i deliberationsprotokollen: af maadelig skarp Sand og Grus, forsaavidt disse ved Udvaskning lader sig fraskille nærmest 512, af Ler tillige med det meget fine Sand, som ikke ved Udvaskning lader sig fraskille 312 og af Muldjord 412, alt foruden Kalken, som i denne Jord ikke optager noget mærkeligt Volumen. Denne Blanding findes i en Dybde af over 18 Tommer, dens Beliggenhed er imod Sønden med et godt Fald.