Sådan søger du i Arkivfinder

Du kan fritekstsøge, emnesøge og søge med avanceret søgning.

Flere kommunearkivers samlinger

I Arkivfinder søger du i forskellige kommunale arkivers samlinger. Du kan søge på tværs af arkivernes samlinger – eller du kan vælge at søge udelukkende i ét arkivs samling. Som oftest vil det være en fordel at søge inden for en samling.

Søger du i ét arkiv kan du se hvilket arkiv, du er inden for i den grønne topmenu. Hvis du søger på tværs, er der ingen grøn menu. Så snart du klikker på et søgeresultat, vil du lande i dette arkivs del af Arkivfinder.

Skærmbillede fra Arkivfinder
Fra det enkelte kommunearkivs forside kan du komme til en oversigt over alle de andre arkiver, hvis samlinger er søgbare i Arkivfinder.

Vigtige ord og arkivprincipper

Arkivernes verden er fuld af fagudtryk. Jo bedre du kender dem – desto lettere vil det være for dig at finde det, du søger. Få styr på de vigtigste principper med disse artikler:

Arkivsøgning – centrale principper

Ordliste – vigtige ord

Fritekstsøgning

I det store søgefelt kan du skrive nogle ord om det, du søger efter.

Arkivfinder kan se bort fra mindre stavefejl, så de har ikke betydning for dit søgeresultat.

Søgeresultat

Det eller de ord du har søgt på, er fremhævet med gult i søgeresultatet.

Søgeresultatet er opdelt i en række faner. Den første fane viser alle slags resultater, mens fanerne ‘skaber’, ‘arkiv’, ‘serie’, ‘enhed’ og ‘medie’ kan bruges til at filtrere, dvs. underinddele søgeresultatet efter type.

Fanerne repræsenterer også et hierarki: En skaber kan have skabt flere arkiver, et arkiv kan bestå af flere grupper, en gruppe af flere serier, en serie af flere enheder og en enhed kan rumme flere medier.

Resultatlisten er opdelt i en række kolonner, der viser resultaterne i den relevante hierarkiske kontekst alt efter resultattype. I første kolonne klikker du dig direkte ind på det niveau i hierarkiet, hvor dit resultat er. I de øvrige kolonner kan du gå op og ned i hierarkiet.

Skærmbillede af søgeresultatets faner.
Ved at klikke på fanerne får du hurtigt opdelt dit søgeresultat efter type.

Sortering

Du kan sortere dit søgeresultat efter forskellige parametre:

  • Flest matches: Det betyder, at dit søgeord matcher resultaterne flere steder inkl. beskrivelsesfelter.
  • Bedste match: Det betyder, at dit søgeord matcher resultatet i de felter, som er mest relevante, nemlig navne og titler.
  • Kronologisk: Det betyder, at søgeresultaterne sorteres -fortløbende fra ældst til nyest eller omvendt fra nyest til ældst.
Skærmbillede af mulighederne for sortering.
Du kan vælge at sortere dit søgeresultat efter forskellige kriterier.

Filtrering

Du kan filtrere, dvs. underinddele, under alle faner, men det kan variere lidt, hvilke filtre du har til rådighed.

  • Under alle faner kan du filtrere på periode.
  • Under fanen ‘arkiv’ kan du yderligere filtrere efter digitale arkiver (se ordliste).
  • Under fanerne ‘enhed’ og ‘medie’ kan du yderligere filtrere efter enheder og medier, der kan ses online.
Skræmbillede af filtreringsmuligheder.
Du finder filtrene under rækken af faner. Det er lidt forskelligt, hvilke filtreringsmuligheder du har under hver fane. Under ‘arkiver’ kan du fx filtrere dit resultat så du kun ser digitale arkiver.

Emnesøgning

Under det enkelte kommunearkiv, kan du finde et link til en emneoversigt. De fleste arkiver har givet de vigtigste arkivskabere emneord.

Under hvert emne findes en liste over arkivskabere, der har haft noget med emnet at gøre.

Bemærk at emneoversigterne ikke omfatter alle tænkelige emneord eller peger på alle arkivskabere. Det er således ikke alle arkivskabere, der er med i emneordslisten. Derudover kan der sagtens findes noget om et emne andre steder i arkivet samlinger. Emneoversigten fortæller dig heller ikke, hvor i en arkivskabers arkiv, du kan finde de relevante arkivalier.

Brug derfor emneordssøgning i kombination med andre søgeteknikker.

Skærmbillede fra Arkivfinder
Find link til oversigten over emner under søgefeltet på hvert arkivs forside.

Avanceret søgning

Skærmbillede af søgefelt
Du finder link til avanceret søgning ved siden af fritekstsøgefeltet.

Den avancerede søgning findes i to variationer:

  • Søg på tværs: Her kan du med søgeord kombinere en søgning på tværs af skabere og serier. Brug eventuelt filtrene til at afgrænse perioden.
  • Søg præcist (beta): Her bliver du præsenteret for en lang række søgefelter grupperet efter niveauer i hierarkiet. Jo flere felter, du udfylder, desto mere præcis bliver din søgning. Men hvis du ikke præcist ved, hvad det du søger efter hedder, kan du hurtigt komme til at udelukke vigtige søgeresultater med denne søgemetode.
Skaermbillede af avanceret søgning
Der er to muligheder for avanceret søgning: ‘Søg på tværs’ og ‘Søg præcist’. Skift mellem de to faner for at finde dem.

Bemærk at du ikke kan søge med wildcards og trunkering, hverken i fritekstsøgning eller i avanceret søgning. Wildcards og trunkering betyder, at man indsætter specialtegn i søgningen for at gøre den mere præcis.

Postvisning

Når du har klikket på en post, fx en skaber, arkiv, serie, eller enhed fra dit søgeresultat, vil du ved hjælp af en store grøn boks i venstre side af skærmbilledet, kunne se, hvor du er i netop dette arkivs hierarki. På mobil er den grønne boks en smal grøn kant. Den grønne boks kaldes en brødkrummesti, hvilket betegner en grafisk visning af din placering på siden.

I den grønne boks kan du klikke dig op gennem arkivets hierarki, men skal du længere ned i hierarkiet, fx til de enheder du kan bestille, skal du navigere dig ned gennem skaber, gruppe og serie til enheder og medier.

Skærmbillede af brødkrummestien
I den grønne boks – brødkrummestien – kan du se, hvor du er i arkivaliernes interne hierarki.

Huskeliste og bestilling

Undervejs i din søgeproces kan du gemme enheder, som du finder interessante, på huskelisten.

Når du er klar til at bestille, kan du vælge den eller de enheder på huskelisten, som du vil bestille.

Huskelisten virker kun inden for det enkelte kommunearkiv og ikke på tværs af arkiver.

En bestilling kan også kun bestå af enheder fra samme kommunearkiv.

Under det enkelte kommunearkiv kan du finde information om bestillingstider, som kan variere fra arkiv til arkiv, samt andre praktiske info om din bestilling.

Se oversigten over kommunearkiver i Arkivfinder.