Brødkrumme

Arkiv

Ikke valgt endnu

Gruppe

Ikke valgt endnu

Serie

Ikke valgt endnu

Enhed

Ikke valgt endnu

Brødkrumme

Arkiv:

Ikke valgt endnu

Gruppe:

Ikke valgt endnu

Serie:

Ikke valgt endnu

Enhed:

Ikke valgt endnu

Skaber

Frederiksberg-Hvidovre Sogneforstanderskab

Om denne skaber

Officielt navn

1842-1858 Frederiksberg-Hvidovre Sogneforstanderskab

Detaljer

Navn Frederiksberg-Hvidovre Sogneforstanderskab
Periode 1842-​1858
Type Kommunal institution

Beskrivelse

HISTORIE OG RESSORT:

Oprettet 1842 iht. landkommunalanordningen af 13. august 1841. Ophævet 1. juli 1858, idet Frederiksberg oprettedes som selvstændig kommune og Hvidovre (med byerne Valby og Vigerslev (1858-1901) udskiltes som selvstændig sognekommune, jf. Midlertidig lov angående Frederiksberg Sogns økonomiske bestyrelse af 29. december 1857.


Sogneforstanderskabet omfattede pastoratet Frederiksberg-Hvidovre og bestod af sognepræsten og den eller de grundejere, der besad mindst 32 tdr. hartkorn samt 4-9 valgte medlemmer. Valgret havde mænd over 25 år, der var grundejere i form af landbrugsjord over en vis størrelse eller bygninger over en vis assurancesum.


Ved lov om sogneforstanderskabernes og amtsrådenes sammensætning og valg af 22. marts 1854 ændrede man valgretten således, at den mindre halvdel valgtes af mænd, der havde svaret kommuneskat, mens den større halvdel valgtes af den femtedel af vælgerne, der havde ydet den højeste skattebetaling. Birkedommeren havde ret til at deltage i sogneforstanderskabets møder, uden stemmeret.


Sogneforstanderskabet forestod bestyrelsen af skole- og fattigvæsen, vejvæsen, sundhedsvæsen (fra 1848), bygningsvæsen (fra 1854), førte tilsyn med assurancevæsenet og betleri, skulle sikre ro og orden og opkræve kommunale skatter og afgifter og havde indstillingsret mht. håndværkerbevillinger, handel, mølleanlæg, brænderi m.v.


Under sogneforstanderskabet nedsattes følgende udvalg/komitéer:

* Vejkomité (fra 1845)

* Redaktionskomité

* Bygningskomité (fra 1854)

* Gaskomité (1857)


Der var igen egentlig forvaltning tilknyttet sogneforstanderskabet, idet de administrative opgaver blev varetaget af medlemmerne. Formanden stod således for føring af forhandlingsprotokol, korrespondance, regnskabsføring og kasseforretninger, mens de øvrige medlemmer fungerede som skolepatron for hele sognedistriktet, skoleforstandere for skolerne, fattigforstandere ved tildeling af fattighjælp og inspektør ved fattighuset. Sognepræsten varetog den løbende administration af fattig-og skolevæsenet og traf mellem sogneforstanderskabets møder sammen med dettes formand afgørelse i fattig- og skolevæsenssager.

Referencer

Starbas ID 8004
ASTA7 ID 7b1c1070-778f-4cd4-91da-2d0374877798

Arkiver skabt af denne skaber (1)

Relaterede skabere