Brødkrumme

Arkiv

Ikke valgt endnu

Gruppe

Ikke valgt endnu

Serie

Ikke valgt endnu

Enhed

Ikke valgt endnu

Brødkrumme

Arkiv:

Ikke valgt endnu

Gruppe:

Ikke valgt endnu

Serie:

Ikke valgt endnu

Enhed:

Ikke valgt endnu

Skaber

Kystsanatoriet Kastaniegården

Om denne skaber

Officielt navn

1927-1974 Kystsanatoriet Kastaniegården
1975-1997 Børnehjemmet Kastaniegården
1998- Døgninstitutionen Kastaniegården

Detaljer

Navn Kystsanatoriet Kastaniegården
Periode 1927-​2016
Type Kommunal institution

Beskrivelse

Adresse: Døgninstitutionen Kastaniegården, Kastaniegårdsvej 30, 4760 Vordingborg

I 1928 bevilgede Københavns borgerrepræsentation de nødvendige midler til erhvervelsen af Kastaniegården. Stedet blev købt af Viggo Frederichsen, som var direktør for Folketeatret i København. Formålet med købet var at afvikle en ordning, som Københavns kommune havde indført i 1876.

Efter denne ordning anbragte man børn, der led af lettere former for kirtelsygdomme (hovedsagligt tuberkulose), i et tre til fire måneders sommerophold på Bornholm hos forskellige fiskere og smålandbrugere. Under deres ophold ved stranden var børnene under opsyn af en udsendt tilsynsdame fra magistraten i Københavns kommune, mens de øvrige ikke var under opsyn under deres ophold hos de private logiværter. Denne foranstaltning ville man gerne have flyttet til Sjælland.

Ved købet af Kastaniegården, der dengang bestod af en trefløjet hovedbygning, en gartnerbolig og fem tønder land, kunne man modernisere denne forsorg ved at indrette Kastaniegården til et Kystsanatorium. Det åbnede 30. maj 1928 med plads til 35 børn med tuberkulose og hørte under Magistratens 3. afdelings børneinstitutioner.

I 1941 og 1942 godkendte borgerrepræsentationen en bevilling til udvidelse af de bestående bygninger og opførelsen af en tilbygning til indretning af en liggehal, hvor børnene kunne ligge i deres senge og få sol og luft. Ved denne udvidelse blev pladsantallet øget til 44 børn i alderen 3 - 14 år, dog fortrinsvis under den undervisnings pligtige alder.

I tiden 1. januar 1945 til 31. december 1947 var kystsanatoriet udlånt til Nationalforeningen til Tuberkulosens Bekæmpelse, men fra 1948 overgik Kastaniegården igen til kommunal drift.

I tresserne var tilfældene af tuberkulose aftaget så meget, at Kastaniegården efterhånden mere og mere modtog børn og unge med personlige, familiære eller sociale problemer i kortere eller længere forløb, i lighed med visitationen til de eksisterende svagbørnskolonier. Herefter blev Kastaniegården gradvist omdannet til et almindeligt børnehjem med plads til 30 børn.

Da bistandsloven trådte i kraft den 1. april 1976 blev det besluttet at omstrukturere Kastaniegården til et ´Børnehjem med et særligt formål´, hvilket vil sige, at Kastaniegården fremover skulle være i stand til at modtage børn og unge med langt større personlige vanskeligheder end tidligere. Dette medførte gennem en årrække en nednormering fra 30 børn til 24 børn og unge. Samtidig blev aldersgruppen ændret til de 10 til 14-årige, og der blev oprettet et internt undervisningstilbud i Kastaniegården.

I 2006 kom institutionen under Socialforvaltningen, og fra 2009 har den været tilknyttet Center for dag- og døgninstitutioner for skolesøgende børn (6-18 år).

1. oktober 2015 blev det besluttet i Borgerrepræsentationen at nedlægge institutionen ved årsskiftet og sælge ejendommen. Ejendommen blev sat til salg i 2017 og solgt i 2018.

Referencer

Starbas ID 1468
ASTA7 ID 0acb75e3-1809-46c2-ae7f-efc7e7add707