Københavns Værgeråd blev oprettet i 1905. Værgerådets opgave var at skride ind over for vanskelige børn, forstået som forsømte, misrøgtede eller mishandlede børn. Desuden kunne Værgerådet gribe forebyggende ind ved, at barnet og forældrene fik en eller flere advarsler, eller ved, at værgerådet udpegede en tilsynsværge, som førte tilsyn med familien og rådgav forældrene om opdragelsen af barnet.
Værgerådet kunne også give forældrene pålæg om, at barnet i dagtimerne skulle anbringes for eksempel i et asyl eller en dagarbejdsskole. Lovgrundlaget for værgerådets arbejde var lov nr. 72 af 14. april 1905 om Behandling af forbryderiske og forsømte Børn og unge Personer. Loven omfattede børn og unge under 18 år.
Hvis Værgerådet skønnede, at barnet ikke kunne blive i hjemmet, kunne rådet træffe beslutning om, at barnet skulle fjernes fra hjemmet, midlertidigt eller permanent. En beslutning om fjernelse fra hjemmet skulle frem til 1923 godkendes af Overværgerådet, også oprettet i 1905. Arkiverne efter Overværgerådet og den tilknyttede institution, Overinspektionen, findes hos Statens Arkiver.
København var inddelt i et antal værgerådskredse, hver kreds havde sit værgeråd. Københavns Værgeråd bestod af disse værgeråd, administreret af Værgerådenes fælleskontor. Fra værgerådets begyndelse i 1905 var kommunen inddelt i fem kredse, men antallet af kredse blev allerede i 1907 udvidet til 13 kredse, i 1927 udvidet til 16 kredse.
Værgerådsinstitutionen blev revideret med en ny lov i 1923 (lov nr. 237 af 12. juni 1922) og igen i 1926 (lov nr. 55 af 31. marts 1926).
I 1933 blev Københavns Værgeråd nedlagt. Det blev afløst af Børneværnsdirektoratet og Børne- og ungdomsnævnet.