Brødkrumme

Skaber

Du er her

Arkiv

Ikke valgt endnu

Gruppe

Ikke valgt endnu

Serie

Ikke valgt endnu

Enhed

Ikke valgt endnu

Brødkrumme

Skaber:

Statistisk kontor 1978-
Du er her

Arkiv:

Ikke valgt endnu

Gruppe:

Ikke valgt endnu

Serie:

Ikke valgt endnu

Enhed:

Ikke valgt endnu

Skaber

Statistisk kontor 1978-

Om denne skaber

Detaljer

Navn Statistisk kontor 1978-
Periode 1978-​
Type Kommunal institution

Beskrivelse

1978 Tidl. Statistisk kontor. stat. afd., under mag.1.afd. -1978 (1080).

1998 Under Økonomiforvaltningen.

2007 Navneændring til Ledelsesinformation og placeret i Koncernservice.

2008 Delt i Statistik og Ledelsesinformation


Københavns Statistiske Kontor oprettedes som institution 1. juli 1883.

Kontorets første chef var Marcus Rubin, som senere blev chef for Statens Statistiske Bureau. Kontorets hovedformål var at forsyne forvaltningen i den hastigt voksende storby med statistiske oplysninger. Samtidig blev kontoret pålagt at udarbejde valglisterne til de offentlige valg.


Derfor blev kontoret rent administrativt henført til Magistratens 1. afdeling, hvor netop Direktoratet for Stadens almindelige Øvrighedsforretninger hørte hjemme. Selv om kontoret hørte til 1. afdeling, præciseredes det, at kontoret ´i lige høj Grad skal staa til Disposition for samtlige Magistratens Afdelinger med Hensyn til Oplysninger af statistisk eller anden lignende Natur´.


Før 1883 havde magistraten udgivet en række statistiske oplysninger af mere almen karakter om København, og denne udgivelsesvirksomhed blev forstærket og lagt i mere faste rammer efter kontorets oprettelse. I begyndelsen var det de store Folke- og boligtællinger, der var de mest markante publikationer, men siden 1919 har kontoret årligt udgivet ´Statistisk Årbog for København´. Udarbejdelsen af valglister blev efterhånden som byen voksede mere og mere besværligt, og listerne var mangelfulde. Som en konsekvens heraf oprettedes i 1923 et folkeregister i København, som efterhånden fik langt flere ansatte end Statistisk Afdeling, som det oprindelige kontor skiftede navn til.


Allerede i 1946 oprettede Statistisk Kontor en hulkortafdeling, som var det første danske kommunale hulkortanlæg. Senere etablerede kommunen en Edb-central, som sammen med Folkeregistret og Statistisk Afdeling udgjorde Statistisk Kontor.


I 1978 trådte en ny styrelsesvedtægt for København i kraft, og med denne skiftede en lang række institutioner magistratsafdeling. Således blev statistikken overført til Økonomidirektoratet i Overborgmesterens afdeling, nu med det gamle navn, Statistisk Kontor, mens Folkeregistret og Edb-centralen blev sammenlagt med Skatteforvaltningen i en ny magistratsafdeling, 6. afdeling.


I 1998 ændredes Københavns styrelsesvedtægt atter, således at kommuner overgik til udvalgsstyre. Statistisk Kontor blev herefter et kontor under Økonomiforvaltningen.


I de senere år har større og bedre registre betydet en udvidet statistikproduktion og dermed udgivelsen af flere og mere detaljerede publikationer, f.eks. udgiver kontoret hvert år en statistisk beskrivelse af hver enkelt af de 15 bydele.


Flere og flere har i de seneste år fået net-adgang, og kontorets udgivelser er i takt hermed blevet publiceret på internettet. Mange af publikationerne udgives nu kun i elektronisk form.


Efter en større strukturændring i Økonomiforvaltningen i foråret 2006 blev Københavns Statistiks publikationsfremstilling kraftigt beskåret. Statistisk årbog, Statistisk tiårsoversigt, Tal og København i tal blev herefter ikke udgivet mere - hverken på tryk eller på nettet. Orientering udkommer stadig ca. 10 gange om året på nettet med befolkningsstatistik.


De fleste tal fra Københavns bydele (tidligere et nummer i serien Tal) kan nu findes i Statistikbanken.


1. april 2007 fik kontoret navneændring til Ledelsesinformation og blev samtidig placeret i det nye Koncernservice. Ledelsesinformation skulle nu - tillige med de statistiske opgaver - udvikle ledelsesinformationssystemer for Københavns Kommune inden for fravær, personale og økonomi.


I 2008 blev Ledelsesinformation delt i to selvstændige teams: Statistik og Ledelsesinformation.


Statistiks ca. 10 medarbejdere arbejder nu udelukkende med statistiske opgaver og brugerundersøgelser. Kontorets overvejende opgave er at betjene Kommunens administration og politikere med relevant statistik om København.

Referencer

Starbas ID 70
ASTA7 ID 9ae32051-1dda-4e2d-bb52-cc87ede5feb5

Relaterede skabere