2007 Oprettet ved sammenlægning of 8. og 9. kontor, under Økonomiforvaltningen.
Center for Byudvikling skal under hensyn til og med inddragelse af relevante interessenter fastlægge rammerne for en balanceret fysisk udvikling af København. Gennem fokus på samspillet mellem fysisk og økonomisk planlægning skal centeret medvirke til at udvikle byens aktiver.
Center for Byudvikling skal sikre rammerne for en bæredygtig udvikling af byens kollektive trafik, samt sikre det bedst mulige samspil med private parter i løsningen af kommunens opgaver og i udviklingen af kommunens værdier.
Center for Byudvikling tager sig af kommuneplanlægning, kommuneplantillæg, boligpolitik, havne- og byomdannelse, Økonomiudvalgets erklæringer om sager til Borgerrepræsentationen, jf. styrelsesvedtægtens § 12, stk. 5 (planlægningsopgaver og økonomiske forhold relateret til centerets opgaver), regionplanlægning, VVM-vurdering, fredningssager, trafik, trængselsafgifter, metro, busindkøb, bestyrelsesbetjening af de selskaber, som kommunen er medejer af, køb og salg af fast ejendom, juridisk rådgivning, økonomiske skødeservitutter, herunder tilbagekøbsrettigheder, og sekretariatsbetjening af Beredskabskommissionen.
I 2007 var Center for byudvikling inddelt i følgende underenheder:
- Centerledelse
- Sekretariat. Sekretariatet varetog koordinationsopgaver i forhold til centeret, herunder budgetopfølgning, og sekretariatsbetjening af centerledelsen.
- Bolig. Boligteamet arbejdede med byens overordnede boligpolitik, herunder billige boliger, almene boliger, ungdomsboliger, omdannelsen af Christiania, boligbyggemuligheder og boligstatistik ? herunder i relation til boligsituationen generelt i København.
- Kommuneplan.
- Bydelsplanlægning. Bydelsteamet skulle udarbejde bydelsplaner for de københavnske bydele, begyndende med Østerbro og Vanløse. Derudover udarbejdede teamet kommuneplantillæg og var involveret i projekter vedr. international bypolitik.
- By- og trafikudvikling. Teamet tog sig af større trafik-, byudviklings- og byomdannelsesprojekter (eksempelvis Syd- og Nordhavnen, Århusgadeområdet, Metropolzonen, havnetunnel og metro). Derudover varetog teamet udviklingen af Københavns Øresundskyst og deltog i samarbejdsprojektet COINCO.
- Køb/salg af ejendomme og Beredskab. Teamet varetog sager angående kommunens ejendomme og grunde, herunder køb og salg og administration af økonomiske skødeservitutter (bl.a. tilbagekøbsrettigheder), juridisk rådgivning om bl.a. formueretlige spørgsmål og sekretariatsbetjening af Beredskabskommissionen.
- Selskaber. Teamet varetog kommunens ejerskab i de større selskaber, herunder udvikling og koordinering af kvartalsopfølgningen i selskaberne. Derudover varetog teamet kommunens interesser i forbindelse med selskabsorganisering, salg, større omstruktureringer, herunder fusion o.l.
- Trafik. Teamet arbejdede med planlægning og styring af byens trafik, herunder de kollektive og individuelle transportformer, opgaver i relation til ejeransvaret/bestyrelsesarbejdet i Trafikselskab Sjælland/HUR samt Ørestadssselskabet, stod for trafikindkøbsfunktionen vedr. hovedstadens bustrafik og var med i flere jernbane- og vejprojekter i byen og regionen, herunder planlægning af Metro Cityringen.