Lejevurderingsrådene blev nedsat i henhold til Lov nr. 192 af 3. juni 1966 om lejevurdering. I København var der 63 lejevurderingsråd og fire vurderingsankenævn. Hvert råd bestod af en formand, en grundejer og en lejer. Formanden var som regel jurist med kendskab til vurdering af fast ejendom, grundejeren var også udlejer, mens lejeren ikke samtidig måtte være udlejer.Rådene blev oprettet under Magistratens 1. afdeling.
Rådene skulle foretage en ansættelse af lejeværdien for lejligheder og lokaler, taget i brug før 1. januar 1963 (se lovens § 3). Lejligheder og lokaler i ejendomme opført før 1900 skulle kun vurderes, hvis ejeren anmodede om det. Det betød, at store dele af den ældre boligmasse ikke blev vurderet, ligesom at nyopførte ejendomme heller ikke blev det. Erhvervslokaler blev kun vurderet i begrænset omfang.
Da lejevurderingen var afsluttet, udfærdigede Lejevurderingsrådene en fortegnelse over de foretagne lejeansættelser. Fortegnelsen blev fremlagt til almindeligt eftersyn i 14 dage. Klager blev behandlet af et ankenævn, der bestod af en formand og fire medlemmer, to udlejer- og to lejerrepræsentanter. Ankenævnskendelser kunne indbringes for boligretten.
Lejevurderingsrådene og Vurderingsankenævnene havde fælles kontor i Ryesgade 28, København N. Arkiverne er derfor næsten totalt integreret og ordnet som et arkiv, betegnet Vurderingsankenævnene.
Lejevurderingsrådene blev nedlagt i 1967, vurderingsankenævnene i 1973.
Med hensyn til nye lejevurderinger, efter Lejevurderingsrådenes nedlæggelse, kontakt Huslejenævnene, se Københavns Kommunes hjemmeside.