I 1923 vedtog kommunalbestyrelsen forsøgsvis at oprette en afdeling for psykotekniske undersøgelser foreløbig for et tidsrum af tre år. Samtidig indvilgede både staten som Frederiksberg kommune i at deltage i udgiften i samme forhold som ved driften af centralarbejdsanvisningskontoret. Afdelingen blev oprettet den 1. juli 1924 i tilknytning til centralarbejdsanvisningskontorets lærlingeanvisning.
Da de tre forsøgsår var ved at udløbe, indstillede centralarbejdsanvisningskontorets bestyrelse til magistraten at bevilge yderligere tre forsøgsår, og da staten trak sit tilskud tilbage fra 1. april 1927, indstillede bestyrelsen til de to kommunalbestyrelser at efterbevilge de beløb, som statens tilskud ville have været. Siden da blev udgiften båret af de to kommuner alene, idet afdelingen dog fra efteråret 1928 fik bemyndigelse til at tage betaling for visse særlige undersøgelser.
Fra 1. april 1929 blev afdelingen udskilt fra centralarbejdsanvisningskontoret og fortsatte som en selvstændig institution med navnet Psykoteknisk Institut. Instituttet foretog psykotekniske undersøgelser af:
- lærlinge, før de fik anvist lærepladser inden for håndværk, industri eller handel
- kontorelever, der ansøgte om fast ansættelse under Københavns kommune
- ansøgerne til visse tjenestemandsstillinger (brandmænd, målerkontrollører) under Københavns og Frederiksberg kommuner
Undersøgelser for de kommunale institutioner blev udført vederlagsfrit, d. v. s. dækket af de kommunale tilskud. Størstedelen af undersøgelserne af læresøgende blev udført for de offentlige arbejdsanvisningskontorer øst for Storebælt og blev betalt af dem.
Der blev også foretaget psykotekniske undersøgelser af ansøgere til stillinger inden for forskellige statsvirksomheder mod betaling. Ansøgere til politibetjentstillinger inden for rigspolitiet eller til fængselsbetjentstillinger inden for fængselsvæsenet blev undersøgt. De danske statsbaner lod aspiranter til stillinger som fyrbødere og motorvognsførere psykoteknisk undersøge.
På foranledning af invalideforsikringsretten blev invaliderede personer undersøgt med det formål at opnå vejledning ved valg af det erhverv, som de pågældende havde størst mulighed for at kunne magte. Også private virksomheder lod mod betaling ansøgere til forskellige stillinger psykoteknisk undersøge.
Instituttet blev nedlagt 1960, og overgik til staten 1961 som Psykologisk afdeling under Arbejdsdirektoratet.
Regelgrundlag for Psykoteknisk Institut:
Borgerrepræsentationens forhandlinger 1923-24:, s. 1038f., 1120f.