Brødkrumme
Arkiv
Gruppe
Serie
Enhed
Brødkrumme
Arkiv:
Gruppe:
Serie:
Enhed:
Skaber
Københavns kommunes behandlingsinstitutioner for stofmisbrugere
Om denne skaber
Officielt navn
1970-1975 | Institutioner for stofmisbrugere |
---|---|
1976-1980 | Københavns kommunes narkobehandlingssystem |
1981-1993 | Københavns kommunes behandlingsinstitutioner for stofmisbrugere |
1994-1998 | Kommunens Narkobehandlingsinstitutioner |
1999-2008 | Københavns Kommunes behandlingssystem for stofmisbrugere |
Kaldenavn
1976-1980 | Den kommunale Narkoledelse |
---|
Detaljer
Navn | Københavns kommunes behandlingsinstitutioner for stofmisbrugere |
---|---|
Periode | 1970-2008 |
Type | Kommunal institution |
Beskrivelse
1970 Oprettet. Forskellige institutioner. Under Mag.3.afd. Dir.f.Børneinstitutioner (3280).
1976 Den kommunale narkoledelse, samt Institutionsafd. 1978ff (3340).
1981 Navneændring
1992 Under Afd. for driftsopgaver, institutionsdriftsafsnittet (3434.045).
1994 Navneændring.
1995 Under 8. Kontor, Institutionsdrift (3448).
1996 Under 6. Kontor, Daginstitutioner, klubber, mv (3446).
1998 Under Familie- og Arbejdsmarkedforvaltningen, 6. Kontor (7510.060).
1999 Navneændring.
2006 Under Socialforvaltningen.
2008/2009 institutionerne samlet i centerfællesskaber.
Foranstaltninger vedrørende stofmisbruget.
I marts måned 1970 nedsattes en arbejdsgruppe under magistratens 3. afd. som fik til opgave at fremkomme med en redegørelse indeholdende en vurdering af midlerne til imødegåelse af stofmisbruget blandt unge. Magistratens redegørelse, der forelå i nov. 1970, blev taget til efterretning i borgerrepræsentationens møde den 17. dec. 1970, og magistraten blev endvidere bemyndiget til at udarbejde sine konkrete forslag om støtteforanstaltninger for stofmisbrugere i overensstemmelse med de i redegørelsen indeholdte retningslinier.
Der blev etableret følgende institutioner, som modtog unge fra hele hovedstadsområdet:
- Halmtorvet 3, 1700 V. Modtagercenter m. v. for den opsøgende sociale hjælpetjeneste.
- Pumpehusvej 37, 2450 SY. Gæstehjem til 40-60 klienter.
- Lystoftegård, Harrestrupvej 26, 2740 Skovlunde. 40 klienter i familiepleje.
- Bogfinkevej 1, 2400 N. Gæstehjem til 20-30 klienter.
- Tømmergravsgade 8. 2450 SY. Gæstehjem til 20-30 klienter.
- Kløvermarksvej 32, 2300 S. Bolig- og arbejdskollektiv for 10-12 klienter.
- Lille Birkholm, Klausdalsbrovej 419, 2730 Herlev. Bolig- og arbejdskollektiv for 10-12 klienter.
- Flinterupgaard, Kirke-Flinterup, 4180 Sorø. Stabiliserings- og behandlingsinstitution for 10-12 klienter.
- Røde Høne, Vindbyholt, 4640 Fakse. Stabiliserings- og behandlingsinstitution for 8-10 klienter.
Organisatorisk er hovedparten af Københavns kommunes behandlingstilbud i 2005, kommunale, dog er der flere ambulante tilbud, hvor der er indgået samarbejdsaftaler med private institutioner om at drift. Derudover købes enkeltpladser i private botilbud og private ambulante behandlingstilbud. Samlet set råder Københavns Kommunes behandlingssystem ved indgangen til 2005 over 1722 ambulante pladser og 137 døgnpladser.
Københavns Kommune har en stor målgruppe af brugere, der har behov for længerevarende substitutionsbehandling. Længerevarende substitutionsbehandling tilbydes forskellige målgrupper med forskellige behov for social - og sundhedsmæssig indsats af:Ambulatoriet Classensgade, lægeklinikker og praktiserende læger samt specialinstitutionerne Forchhammersvej og Familieambulatoriet.
Ambulatoriet Classensgade
Ambulatoriet varetager længerevarende medicinsk understøttet social behandling af brugere.
Lægeklinikkerne varetager længerevarende medicinsk behandling af brugere med en afklaret social situation og et højt funktionsniveau i forhold til medicinsk stabilitet.
Forchhammersvejs tilbud er primært henvendt til stofafhængige med svære somatiske lidelser herunder HIV positive og AIDS syge, samt syge, hjemløse stofafhængige. I tilknytning til Forchhammersvej er der oprettet §94 botilbud, der tilbyder botræning og korterevarende ophold på en plejeafdeling, samt et §91-botilbud, et plejekollektiv med terminal pleje samt et §91-botilbud i et mindre bofællesskab.
Familieambulatoriet er et behandlingstilbud til stofafhængige gravide eller forældre med børn under 18 år. Familieambulatoriet er primært et ambulant behandlingstilbud, men råder tillige over nødboliger, der benyttes i akutte situationer.
Andre tilbud:
Der er etableret aftaler med boligselskaberne om at bygge særboliger til udsatte grupper (herunder stofafhængige) eller udleje boliger i det almindelige almennyttige boligbyggeri efter almindeligt gældende lejelovs bestemmelser til Københavns Kommune til udsatte grupper, hvor Københavns Kommune har anvisningsretten. Dette tilbud omfattede ved indgangen til 2005 i alt ca. 30 særboliger. Der er etableret 60 beskæftigelsesfremmende tilbud, der er særligt velegnede til stofmisbrugere i behandling i Københavns Kommune.
Medicinkontaktens målgruppe er brugere i substitutionsbehandling, der midlertidig er udelukket fra den daglige behandling på rådgivningscentre eller ambulatorier på grund af vold eller trusler. Brugere må maksimalt være henvist til Medicinkontakten i 4 måneder. Medicinkontakten udleverer ikke alene medicin til brugerne, bringer også medicin ud til brugerne.
Københavns kommune driver også 4 rådgivningscentre som består af en modtageenhed og en behandlingsenhed. For to centres vedkommende endvidere af et dagcenter.
Den stoffri behandling i Københavns Kommune varetages overvejende af Rådgivningscentrene, de stoffri behandlingsinstitutioner Kysten, Netværket og Kirkens Korshærs ungdomscenter samt ved køb af enkeltpladser i private behandlingsinstitutioner, der er godkendte af det stedlige amt.
Behandlingsinstitutionen Kysten
Målgruppen er stofmisbrugere, (opiat, hash eller kokain brugere), som efter en korterevarende afgiftning kan leve i et stoffrit miljø. Efter døgnophold i institutionens hus i Nysted anvendes botilbud i værelser i København til udslusning, og der tilbydes deltagelse i ambulant efterbehandlingsgruppe.
Netværket rummer en vifte af tilbud: medicinsk understøttet motivationsgruppe til stoffri behandling, afgiftning i døgnregi, stabilisering i stoffri døgnbehandling, ambulant efterbehandling individuelt og i gruppe, udslusningsbolig og ambulant efterbehandling.
Tilbud om arbejdstræning
Der er etableret et beskæftigelsestilbud i regi ´Hotellet´. Hertil sker visitation via et rådgivningscenter, men tilbuddet drives af Netværket. Arbejdstræningen er et tilbud til brugere i substitutionsbehandling såvel som stoffri brugere. Arbejdstræningen et tilrettelagt, således at brugerne deltager i arbejdet med at drive et hotel.
Kirkens Korshærs Ungdomscenter (KKU) driver dels et ambulant tilbud og dels et mindre antal pladser i familiebotilbud. Målgruppen for KKUs indsats er yngre stofafhængige. KKU har særligt fokus på hash- og kokainmisbrugere. KKU tilbyder dog både stoffri behandling og substitutionsbehandling. KKU udbyder ophold i familiebotilbud for eksempelvis brugere der har behov for afgiftningsforløb, samt brugere der har svært ved at fungere med andre brugere eller mødre med børn.
U-turn er både et rådgivningstilbud og et behandlingstilbud. U-turn tilbyder rådgivning til unge mellem 15 og 24 år og forældre. U-turns behandlingstilbud er rettet i mod unge under 25 år og indbefatter både daggruppebehandling, aftenbehandling, individuel behandling og ture med afgiftning som mål.
Københavns Kommune har for 2005 afsat 30,178 mill. kr. til køb af enkeltpladser i private botilbud og private ambulante tilbud. Disse midler anvendes overvejende til stoffri behandling, men kan også anvendes til omsorgsophold, der indgår som et led i misbrugsbehandling (stabilisering m.v.) Der anvendes udelukkende botilbud, der er godkendte af det stedlige amt.
Institutionsnummer: 37800
Referencer
Starbas ID | 1498 |
---|---|
ASTA7 ID | 0352efb9-601d-4749-82a1-2d400a2a46c8 |