I 1784 blev magistraten pålagt at komme med en oversigt over behovet for korntilførsel til staden. Hvert efterår skulle den indsamle oplysninger om byens folketal, om antallet af heste og andre kreaturer og om hvad der lå på lager af korn hos grossererne, bagerne, bryggerne, hyrekuskene og andre. Den skulle også sørge for at hørkræmmerne var forsynede med varer, som krævedes til de fattiges føde: salt, sild og tørfisk, og at spækhøkerne havde et nærmere angivet forråd af smør, flæsk, ost etc.
I 1789 blev overpræsident Siegfried Greve von der Osten med flere befalet at træde sammen i en kommission, der skulle overtage opgaverne. De skulle på det nøjeste overveje, hvordan man bedst kunne afhjælpe manglen på levnedsmidler i København.
Ved et reskript fra 1789 fik kommissionen pålagt at finde ud af, hvordan man i fremtiden kunne forebygge mangel på brænde og stenkul. I de følgende år udtalte kommissionen sig om, og havde indflydelse på, alle lovgivende og administrative foranstaltninger vedrørende kornhandelen, brændemagasinets forhold etc.
I krigsårene 1807-1814 blev der nedsat nye kommissioner, som skulle sørge for proviantering af København samt Sjælland, Møn og Lolland Falster. Provideringskommissionen blev ikke af den grund ophævet, men den standsede sit arbejde. Ved fredsslutningen genoptog den sit arbejde.
Foruden overpræsidenten var kommissionens medlemmer: borgmester Morten Hiorthøy, de deputerede Christen Schow, W. Hansen, Christian Colbiørnsen og O. Rammel Sehested, de kommitterede Peter Wormskiold og Ove Malling, rådmændene Svenning Lange og Jørgen Thulstrup, generalauditør politimester Joh. Th. Flindt, kancelliraad C. A. Fabritius, agent J. L. Zinn og stadskaptejn Jens Mylius. I den lange tid, kommissionen bestod, skiftede medlemmerne. Ifølge instruks for magistraten af 28 april 1795 skulle overpræsidenten altid have sæde i Provideringskommissionen, ifølge reskript af 28 september 1815 tillige politidirektøren. Sekretærer for kommissionen var kancellisekretær Mandix, dernæst O. Jespersen og senere fuldmægtig ved rådstueskriverkontoret Frantz Müller.
I 1845 blev kommissionen ophævet.
Regelgrundlag for Den bestandige Provideringskommission:
Kongelig befaling af 13. november 1789
Reskript af 17. marts 1784
Instruks af 28. april 1795
Reskript af 28. september 1815
Reskript af 31. december 1789
Reskript af 4. april 1845