1980 Tidl. statsinstitution (Det kgl. Blindeinstitut).
Under Mag.3.afd., Inst.afd. (3340).
1998-2005 Under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
2006 Under Socialforvaltningen.
Instituttet for blinde og svagsynede, som er en landsdækkende institution for unge og voksne synshandicappede, har til opgave gennem rådgivning, undervisning, uddannelse og behandling at kompensere mest muligt for følgevirkningerne for synshandicappet.
Instituttet omfatter en afdeling for socialrevalidering af nyblinde, en afdeling for revalidering af synshandicappede med generelle indlæringsvanskeligheder, 4 erhvervsskoler, som uddanner telefonister, pianostemmere, organister og vævere, et materialelaboratorium og studiebogsbibliotek, som fremstiller og afprøver undervisningsmateriale og hjælpemidler til brug i folkeskolens ældste klasser, HF, gymnasier, erhvervs- og videregående uddannelser samt boafdeling med ca. 38 eneværelser.
Instituttets rådgivningsvirksomhed omfatter rådgivning i forbindelse med uddannelse og erhverv, både i form af en egentlig erhvervs- og uddannelsesvejledning, vurdering af enkeltpersoners erhvervsmuligheder samt afprøvning af relevante hjælpemidler i forhold til uddannelse og erhvervsbeskæftigelse.
Historie:
Instituttet på Rymarksvej i Hellerup blev bygget som anden generation af Institut for blinde i Danmark. Det første - Det Kongelige Institut for Blinde på Kastelsvej på Østerbro - blev bygget i 1858 af den private organisation Kædeordenen. Det var Kædeordenen, der i 1811 var startet med at undervise blinde børn og unge i Danmark. En undervisning, der i 1858 blev overtaget af Staten.
Instituttet på Kastelsvej er set udefra et arkitektonisk flot hus. Men inden døre var forholdene lagt fra ideelle. Behovet for nye og bedre faciliteter voksede i løbet af det 20. århundrede, og i 1966 blev byggeriet af Instituttet for blinde og svagsynede begyndt. Bag byggeriet stod arkitekt Preben Hansen. Huset blev taget i brug i august 1968.
Da Instituttet blev bygget var det stadig almindeligt at blinde og svagsynede børn og unge levede adskilt fra familie og andre børn og unge. Børnene boede på Refsnæsskolen, og de unge på Instituttet for Blinde og Svagsynede.
Det ændrede sig dog hurtigt i tiden omkring åbningen af Instituttet. Bo-afdelingen var tænkt som permanent opholdssted, men fungerer i dag som midlertidigt hjem for kursister på korte og lange kurser på Instituttet.
Instituttet rummer også Blindehistoriske Museum.
Institutionsnummer: 38600