Økonomikommissionen blev oprettet i 1765 og bestod af fire medlemmer af de 32 mænd og fire medlemmer fra magistraten. Kommissionen var et resultat af de 32 mænds kamp for at få reel indflydelse på byens styrelse.
I 1659 udstedte Frederik den 3. et privilegiebrev, der gav København ret til et borgerudvalg på 32 mænd. De blev valgt af borgerskabet og magistraten, og medlemmerne var alle af købmandsstand. De skulle tage vare på borgernes interesser og samarbejde med magistraten om byens økonomi.
De 32 mænds indflydelse var dog ikke særlig stor og de blev efterhånden mere og mere afhængige af magistraten. I løbet af 1760erne gik det op for de 32 mænd, at magistraten gik udenom dem, og de henvendte sig derfor til kongen.
I 1763 fik de 32 mænd fastsat deres rettigheder og pligter ved kongelig konvention. Med den i hånden lykkedes det at oprette et udvalg, hvor magistraten og de 32 mænd blev enige, og fremover fik borgerrådet afgørende indflydelse på Københavns økonomi.
Økonomikommissionen tog sig af bevillingsspørgsmål, og alle ekstraordinære udgifter i byen skulle drøftes i kommissionen. Kommissionen udpegede revisorer, som sammen med et magistratsmedlem reviderede regnskaberne for Bidstrup gods og politikassen og modtog acciseskrivernes månedlige afregning.
I 1840 blev Borgerrepræsentationen sat i stedet for de 32 mænd og Økonomikommissionen blev til Den Almindelige Comité.
Regelgrundlag for Økonomikommissionen:
Kongelig konvention af 11. november 1763