I 1933 blev kommissionen til førelse af tilsynet med den teoretiske uddannelse af kommunens assistentelever og underassistenter nedsat. Den førte tilsyn med 2. del af assistentuddannelsen, som foregik på et særligt kursus. Løndirektoratet ekspederede forretningerne.
Assistenteleverne og kontorassistentaspiranterne gennemgik henholdsvis en fireårig og en toårig skolegang. Københavns kommune betalte for undervisningen, som foregik i dagtimerne. Fra 1968 fandt undervisningen de to første år sted på Købmandsskolen, hvor eleverne og aspiranterne blev ligestillet med elever fra det private erhvervsliv. Undervisningen her blev afsluttet med handelsmedhjælpereksamen.
Herefter gennemgik assistenteleverne en toårig magistratsskole, som omfattede kommunalfagene: virksomhedsområde, personalebestemmelser, økonomi, statistik, regnskabssystemer, borgerlig ret og forfatning. Der blev også undervist i fagene publikumsbetjening og konceptskrivning. Undervisningen blev afsluttet med en særlig eksamen.
Denne undervisning blev administreret og tilset af en kommission nedsat til formålet. Den bestod af otte medlemmer. Hver magistratsafdeling og skattevæsenet udpegede et medlem hver, Kommunalforeningen et medlem. Det medlem, der repræsenterede overborgmesterens afdeling, var formand for kommissionen.
Reglerne om den teoretiske uddannelse af kommunens assistentaspiranter - assistentelever og underassistenter - var fastsat i nogle bestemmelser vedtaget af den samlede magistrat den 27. marts 1972. Det var også i 1972, at kommissionen ændrede navn til Uddannelseskommissionen.
I 1981 overgik administrationen af uddannelsen til Københavns Kommunes Kursuscenter.