2009 Oprettet. Fra Socialcentrene.
Børnefamiliecenter København (BFCK) blev oprettet d. 15. december 2009 som led i en større omorganisering af lokalforvaltningen.
BFCK er et bydækkende myndighedscenter, som har ansvaret for kommunens indsats for de mere end 5000 børn og unge med særlige behov, der årligt har brug for støtte efter kap. 11 i Lov om Social Service.
Målgruppen omhandler blandt andre:
- Børn og unge, som ikke trives pga. fx omsorgssvigt, vold, misbrug, psykisk sygdom eller krigstraumer. Reaktionerne kan være at barnet/den unge virker angst, ændrer adfærd, har mange fysiske klager, forsømmer skolen, virker depressiv ulykkelig og/eller socialt isoleret. Børnene / de unge kan både være meget udadreagerende eller passive og indadvendte.
- Børn og unge som befinder sig i risikozonen med hensyn til misbrug eller kriminalitet.
Kontakten til familierne: De lokale børnefamilieenheder
Det er de lokale børnefamilieenheder, som har kontakt med de familier, der har brug for støtte. Børnefamilieenhederne er spredt fysisk rundt om i byen og dækker hver deres område.
Typisk vil et samarbejde med Børnefamiliecenter København komme i stand efter en Sundhedsplejerske, lærer, pædagog eller familien selv har henvendt sig til centret, fordi han/hun er bekymret for barnets/den unges trivsel.
Muligheder for støtte
Når Børnefamiliecenter København får kontakt med en familie, er der flere handlemuligheder.
Familien kan blive henvist til rådgivningscentre og specialinstitutioner, hvor den kan få specialiseret rådgivning om fx handicap eller misbrug. Børnefamilienheden kan også henvise til et af de åbne rådgivningstilbud.
Hvis børnefamilieenheden vurderer, at barnet/den unge eller familien har brug for særlig støtte, laves der en såkaldt § 50-undersøgelse. Undersøgelsen har til formål grundigt at afdække alle relevante forhold i barnets liv, og blive klogere på familiens situation. På baggrund af undersøgelsen kan børnefamilieenheden sammen med familien igangsætte forskellige forebyggende foranstaltninger, der har til formål at støtte familien i at håndtere problemerne. Det kan fx være i form af en kontaktperson eller familiebehandling i et af de lokale familiehuse, der er tilknyttet børnefamilieenhederne.
Børnefamilieenheden kan også vurdere, at det er nødvendigt at anbringe barnet/den unge uden for hjemmet i en plejefamilie, på en institution eller i barnets netværk. En sådan beslutning træffer børnefamilieenheden som udgangspunkt sammen med familien.
Lokalt samarbejde
Alle børnefamilieenheder indgår i lokale samarbejder, og er bl.a. med i SSP-samarbejdet (samarbejde mellem Skole - Socialforvaltning – Politi). SSP har til formål at forebygge kriminalitet blandt unge.
Børnefamilieenhederne samarbejder også med skolesocialrådgiverne, som findes på udvalgte skoler i København. Skolesocialrådgiverne fungerer som en fremskudt forpost for Børnefamiliecenter København, og er en vigtig del af den tidlige indsats over for børn og unge med sociale problemer.
Åben anonym rådgivning og vejledning
De lokale børnefamilieenheder har desuden en række rådgivningstilbud, hvor man kan møde op uden foregående aftale.
I de fleste bydele er der Familierådgivninger, der primært retter sig mod forældre, der har brug for rådgivning om sociale, familiemæssige, eller personlige forhold. Familierådgivningerne har en lang række tilbud, og vejleder også i at finde rundt i det sociale system.
Den lokale Ungerådgivning retter sig primært mod unge, og kan hjælpe den unge med en bred vifte af sociale problemer ift. skole, kriminalitet, misbrug, ensomhed, etc.
Centrets opbygning
Børnefamiliecenter København består af 8 lokale borgerrettede børnefamilieenheder, der dækker hver deres del af byen.
Derudover er der en stabsenhed, der består af myndighedschefen, et sekretariat og en række stabsfunktioner indenfor økonomi, HR og faglig kvalitetsikring og -udvikling. Stabsfunktionernes primære opgave er at understøtte de lokale enheders arbejde.
Lokale børnefamilieenheder:
- City - Østerbro
- Brønshøj / Husum - vanløse
- Nørrebro
- Amager Vest
- Amager Øst
- Vesterbro
- Valby
- Bispebjerg