Sammenslutningen blev stiftet d. 17. november 1947 med det formål at rationalisere administrationen af de mange københavnske sygekasser ved at samle dem i een sygekasse. De tidligere selvstændige sygekasser blev afskaffet, og i stedet oprettedes i de enkelte bydele et antal distriktssygekasser, hver med egen bestyrelse og repræsentantskab.
De gamle sygekasser (´afviklingskasserne´) skulle til de nyoprettede distriktssygekasser overføre alle medlemmer med bopæl indenfor de pågældende distriktskassers område og en forholdsmæssig andel af deres formue. Overgangen skulle gennemføres senest 1. januar 1951. Langt hovedparten af de kbh. sygekasser tilsluttede sig Sammenslutningen, men en del navnlig faglige sygekasser forblev dog stående udenfor.
Ved Sygekasseloven af 1960 blev det bestemt, at der i hver kommune kun skulle være een sygekasse. For København betød det, at alle sygekasser skulle tilsluttes SAKS. Ifølge en københavnsk særordning skulle dette være gennemført senest 1. januar 1964. Det betød også, at den hidtidige organisation, De Samvirkende Sygekasser i København, blev nedlagt, fordi medlemskredsen nu var identisk med Sammenslutningens.
Sammenslutningen blev nedlagt i 1973, da statens overtog sygesikringen.