I 1847 nedsatte kommunalbestyrelsen en komite for indførelse af gas-, vand- og kloakanlæg i København. På baggrund af komiteens betænkning, som kom i 1853, besluttede borgerrepræsentation, at Københavns første gasværk skulle opføres. Der blev købt et areal mellem det nuværende Halmtorv og Ingerslevgade, som dengang lå ud til Kalvebod Strand.
I 1857 var Vestre gasværk bygget færdigt, og den 4. december det år blev der tændt gaslygter i Københavns gader for første gang. Efterhånden blev den gamle tranlampebelysning nedlagt. Vestre gasværk blev udvidet flere gange og var i drift indtil 1927. Det blev delvist nedrevet og arealet blev overdraget til torvedirektoratet.
I 1877-78 blev Østre gasværk anlagt på et areal mellem Strandvejen og Øresund. Produktionen sluttede i 1969, men en beholder- og pumpestation blev bevaret indtil 1974, da andre anlæg tog over. Gasbeholderne blev taget ud af drift og gjort klar til nedrivning.
I 1902 blev Sundbyerne indlemmet i Københavns kommune, og Københavns belysningsvæsen overtog Sundby gasværk. Værket blev nedlagt i 1937 og nedrevet, undtagen den største af gasbeholderne, som først blev fjernet i 1972.
I 1907 blev Valby gasværk taget i brug. Det blev bygget, fordi gasforbruget var stærkt stigende. Værket blev flere gange udvidet og moderniseret, men i 1961 besluttede borgerrepræsentationen at centralisere gasproduktionen på Østre gasværk. Det betød, at Valby gasværk skulle nedlægges eller overflyttes. I 1963 blev det fuldautomatiske vandgasanlæg flyttet fra Valby til Østre gasværk og i 1964 sluttede produktionen på Valby gasværk.
I 1957 vedtog borgerrepræsentationen at gadebelysningen skulle være elektrisk, og 1. april 1962 var der kun seks gasgadelygter tilbage i København.
I 1965 blev et letbenzingasværk på Amager åbnet i stedet for at bygge nye anlæg på Østre gasværk. Samtidig blev der opført en tør gasbeholder og en ny gaspumpestation på et areal ved Valbyparken, som blev taget i brug i 1967.
I 1968 indgik Københavns kommune en aftale med I/S Gas (A/S Strandvejs-Gasværket og Frederiksberg kommune) og Gentofte kommune om at opføre et fælles produktionsanlæg og fælles ledningsforbindelser og om at samarbejde om driften af disse. I 1972 indgik Københavns belysningsvæsen og I/S GAS en tillægsaftale om at udvide det fællesproduktionsanlæg i Tuborg Havn.
Produktionen på Østre gasværk ophørte den 10. april 1969, og størstedelen af arealet blev afgivet til andre formål. Belysningsvæsenet beholdt dog et nødvendigt areal til en beholder- og pumpestation, som fungerede indtil en trykledning mellem Sundby gasværk og Østre gasværk var færdiggjort og den nye Østre fordelingsstation fuldført, i foråret 1974.